Perfecte koninginnen telen

Als we net zulke goede koninginnen willen produceren als de bijen uit zwerm- en wisselcellen, en laat niemand je vertellen dat het beter kan, moeten we hun methode zo nauwkeurig mogelijk kopiëren.
Direct nadat de bijen starten met het bouwen van een zwermcel legt de koningin er een eitje in.
Direct nadat uit het eitje een larf komt zullen de bijen de larf overvloedig voorzien van koninginnengelei en ze blijven overvloedig voeren totdat de dop wordt gesloten.

Hier zie je dat de overlarfmethode totaal ongeschikt is als er koninginnen van hoge kwaliteit gewenst zijn tenzij men de dubbele overlarfmethode gebruikt.

Vier of vijf pound (2 kg) bijen moeten er in de starter aanwezig zijn. Als deze grote hoeveelheid bijen geen broed te verzorgen heeft behalve de kleine hoeveelheid larven die we ze gegeven hebben in een wascel en ook nog moerloos zijn dan zullen zij deze larven precies zo goed van voeding voorzien als larven in een zwerm- of wisselcel.

Net zoals hiervoor al opgemerkt is het evident dat volledig ontwikkelde koninginnen, die een groot broednest kunnen onderhouden ontstaan uit de larven die direct als zij uit het eitje komen, worden voorzien  van een overvloedige en constante stroom van koninginnengelei die niet mag worden onderbroken tot de moerdoppen worden gesloten.

De methoden die daarvoor geschikt zijn:

Bovenstaande methoden kunt u lezen door op de link te klikken.

De volgende methoden zoveel mogelijk vermijden:

  • Overlarven met een larfnaald (Doolittle, enkele overlarfmethode);
  • Nicot of Jenter teeltsysteem; (Ongeschikt voor beginners)
  • Onbehandeld raam met open broed geven;
  • Stukje open broed in oude raat geven;
  • Redcellen laten trekken in al bebroede raat;

Je krijgt dan wel koninginnen maar deze zijn van mindere kwaliteit.

Het verdient ook aanbeveling pas uitgelopen koninginnen te wegen en alleen de zwaarsten aan te houden. >200 mg. Klik hier voor de juiste weegschaaltjes.

Wilt u er meer van weten lees dan mijn vertaling van het boek “Betere koninginnen” van Jay Smith,  dat hier als e-book verkrijgbaar is  en hier als gedrukt exemplaar.

Advertenties