Dubbele overlarfmethode

Om koninginnen van hoge kwaliteit te telen hebben de larven direct na het uitlopen uit het eitje een overmatige, ononderbroken voedseltoevoer nodig. Deze voedselstroom bestaat uit koninginnengelei.

Bij enkelvoudig overlarven, wat we allemaal doen, halen we de jonge larf uit de koninginnengelei en plaatsen deze in een kunststof dopje. Daar ligt ze dan. Droog en zonder voedsel. In de starter kan het wel 2 à 3 uur duren voordat de voedsters de larf koninginnengelei geven omdat ze beginnen met de meest aantrekkelijke larven te voeren. De volgende dag, als je de larven uit de starter haalt om ze naar de pleegvolken te verplaatsen, liggen alle larven keurig in de koninginnengelei en zie je niet welke larven enkele uren geen voedsel hebben gehad. Onder de aangeblazen larven zit dus een aantal koninginnen in spé dat een voedseltekort heeft gehad en niet optimaal gaan presteren. Ogenschijnlijk lijkt dat niet erg want wat is nu 2 à 3 uur. Vergeet niet dat de larf in 5,5 dagen 1500 maal zijn geboorte gewicht moet krijgen. Om het inzichtelijk te maken: Een mensenbaby met een geboortegewicht van 3 kg zou na 5,5, dagen 4.500 kg moeten gaan wegen. Absurde vergelijking maar om dat te bereiken is veel voedsel nodig.

Om te voorkomen dat de larf voedseltekort krijgt past men in Amerika bij de wat grotere telers de dubbele overlarfmethode toe. Hierbij larft men op de normale manier over en hangen de teeltlatten in de starters. Het maakt hierbij niet uit welke volken de larfjes leveren. De volgende dag verwijderen zij alle aangeblazen en in de koninginnengelei liggende larven en plaatsen nieuwe larfjes uit een teeltvolk in de  ruimschoots aanwezige koninginnengelei. Hierdoor heeft elke larf voldoende koninginnengelei tot haar beschikking, lijdt zij geen honger en kan zij uitgroeien tot een perfecte koningin. Deze nieuwe larven gaan dan direct door naar de pleegvolken. Het lijkt extra werk maar dat valt mee als je resultaat gericht bezig bent. Let er wel op dat de dag waarop je voor de tweede maal overlarft dag “0” is en bij het overlarven zorg je ervoor dat de larf op de koninginnengelei komt te liggen en niet onder het oppervlak anders verdrinkt ze.

Advertenties