Broedstoof

Broedstoof

Bij het telen van koninginnen is het handig te beschikken over een broedstoof. Een broedstoof kan worden gekocht maar men kan deze ook (zelf) (laten) maken. Bij het bijenhuis kost deze 250 euro. Op marktplaats zijn ze ook te vinden, meestal voor de reptielenhobby.
In principe bestaat een broedstoof uit een, in meer of mindere mate geïsoleerd kastje. Zelf heb ik hem gebouwd van red cedar, gebaseerd op het ontwerp van het bijenhuis.
Bovenin heb ik een 220 Volts computerventilator met een in serie geschakelde 8 Watt’s gloeilamp zodat deze langzaam draait om een luchtcirculatie te krijgen zodat de temperatuur overal in de stoof gelijk is.
Als temperatuurregelaar gebruik ik een TS7000TS van € 94,– die hier verkrijgbaar is.
Dit is een zeer goede digitale PID regelaar met een nauwkeurigheid van 0,1 graad.
Technische handleiding vindt u hier.
Omdat het gloeilampentijdperk op termijn is afgelopen kun je, bij dezelfde webshop van de regelaar, ook een 100 watts RVS verwarmingselement van € 14,95 bestellen en inbouwen. Deze werkt zeer goed.
Het PT100 meetelement is bevestigd aan de schuif waar de latten met doppen op liggen zodat de temperatuur bij de doppen wordt gemeten. Voor het raampje hangt een hygrometer om de vochtigheid in de stoof te kunnen waarnemen.
Gebruik:
Op de vijfde dag na omlarven zijn de doppen gesloten en zet men de broedstoof aan op 34,7 graad Celsius. In de stoof staat een bakje water met wat doekjes erin om het water te verdampen. De RV zal 60 – 70% gaan aanwijzen. Als de stoof op temperatuur is haalt men heel voorzichtig en zonder stoten de doppen uit het pleegvolk en hangt deze in de broedstoof.
Op dag 10 na omlarven worden de doppen voorzien van uitloopkooitjes (zie foto) om te voorkomen dat de koninginnen elkaar uitmoorden.
Vul op tijd het waterbakje bij.
Een kleine koelkast of magnetron is ook, met wat knutselwerk, als broedstoof te gebruiken.

Broedstoven op ebay DE

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Heb je nog vragen? Of is iets onduidelijk? Laat het even weten in de reacties hieronder!

Advertenties

6 reacties op ‘Broedstoof

 1. ik had eerst bij bijenhof.be gekeken maar vond alleen prijzen van 650 tot 1000 Euro.
  dus bijenhuis.nl is heel wat goedkoper.
  voor hoeveel koninginnen is deze constructie ?

  Like

  1. Toby, ik heb deze gebouwd rond de lengte van een teeltlat. Eigenlijk heb je geen bouwtekening nodig. Het belangrijkste is een goede thermostaat, ventilator en een bakje water om de vochtigheidsgraad op peil te houden. Je kunt ook een kleine tafel- of campingkoelkast gebruiken. Deze is goed geïsoleerd en heb je voor een paar tientjes. Beetje knutselen en klaar.
   Henk

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s